Bör SVT satsa licenspengar på kriminell verksamhet?

SVT journalisten Fredrik Önnevall och hans team dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst för flyktingsmuggling. Han gjorde ett reportage om flyktingar i Europa. En del av storyn utgjordes av att journalisten smugglade en syrisk pojke från Grekland till Sverige.

Journalisten yrkade på frikännande av humanitära skäl. Varför var det var nödvändigt att smuggla någon från ett säkert EU-land till ett annat? Dessutom sökte han inte asyl direkt vid ankomsten till Sverige. Journalisten tänker överklaga. Men hur kan han i sin vildaste fantasi tro att han kan vinna?

Bildresultat för dömd flyktingsmuggling SVT

Flyktingsmugglingen var en kriminell verksamhet som kryddade storyn. Redan där borde Sveriges Television stoppat. Hur motiverar SVT att licenspengar används till kriminella aktiviteter och advokatkostnader? Jag kunde haft förståelse om någon svävat i livsfara, men så var det förstås inte. Det var självklart inte motiverat att smuggla honom igenom ett antal säkra EU-länder hela vägen till välfärdsstaten Sverige. Det var välfärdsjakt – ingen flykt.

Journalistens resonemang och förhoppningar är häpnadsväckande. Dags att journalister får klart för sig att dom inte står över lagen. Och journalisters jobb är att rapportera, inte skapa storyn.

SD om att licenspengar slösas på rättegångskostnaderna

Följ, gilla, dela:

  • Share

Kommentera