Kris i flyktingfrågan!

Refugees burn their passports before arriving in Athens

Till västs grundvärderingar hör mänskliga rättigheter. Att flytta till valfritt land är dock ingen mänsklig rättighet. Än mindre att göra det utan giltigt pass. Men ”flyktingar” från ”fel” länder bränner passen innan de anländer till Europa. Att rätt person bär ett äkta pass måste förstås kontrolleras noga.

Mottagarlandet har alltid moralisk och juridisk rätt att kräva pass så man vet vem man har att göra med. Det är väldigt viktigt att känna till ålder, nationalitet, brottslighet, terroristaktiviteter, efterlysningar o s v.  Först därefter skall man titta på eventuella asylskäl. Arbetslöshet, fattigdom osv utgör INTE asylskäl och skall rendera i återsändande. Det är ju inget problem om hen från början har ett giltigt pass. Då kan hemlandet knappast stoppa hemresan.

Om vederbörande kommit land- eller sjövägen har ett antal fredliga europeiska länder passerats. Enligt Dublinförordningen bör dom nekas asyl här. Ingen släpps förstås på flyget utan pass (men falska pass förekommer).

Så bör ett fungerande asylmottagande till väst fungera. Enkelt sunt förnuft.

Förra året drunknade över 5000 i medelhavet till locktonerna om uppehållstillstånd. Hur många har Sverige ensamt lockat i döden? Australien stoppade drunkningsdöden 2014. INGEN båtflykting ges asyl på Australiska fastlandet, med resultat att INGEN flykting drunknat sen dess.

Bäst vore dock om alla flyktingar togs om hand i närområdet. Då slipper vi de religiösa, värderingsmässiga och kulturella konflikter som annars uppstår. Sverige saknar dessutom bostäder, vårdpersonal, poliser, lärare o s v. Kort sagt: vi saknar resurser att ta emot flyktingarna, vilket gör det självklart att inte ta hit fler! Välfärdsstaten håller på att krackelera, för att vi är för snälla för att säga nej. Vi har dessutom hundratusentals fattigpensionärer. Vi har inte råd att betala anständiga pensioner för dom som byggt vårt land! Skall våra pensionärer leva fattigare än nyanlända?

Om vi tittar på varför folk ”flyr”, så är krig och oroligheter asylmässigt mest relevanta. Mer eller mindre sekulära diktatorer som Saddam Hussein, Mubarak, Khadaffi, Assad o s v höll länge islamisterna stången. Med arabiska vintern störtades några, men bara dom sekulära. Islamistiska diktatorer drabbades öht inte (Saudiarabien, Iran osv). Tillkommer blodiga konflikter mellan olika inriktningar av islam (främst Alawiter, shia och sunni). Religionskrigen är förstås inte västs ansvar. Vad gäller Kristna och Jezidier talar vi inte ens om krig, utan om folkmord och ren religionsförföljelse.

Ett lands sammanhållning kräver gemensamma grundvärderingar. Det är då viktigt att landet inte bygger upp starka grupperingar med olika grundvärderingar. Det öppnar för svåra konflikter i framtiden. Och det vill vi inte uppleva, eller hur? Och som sagt, vi saknar resurser att ta emot fler flyktingar.

En otroligt viktig aspekt är att varje krona spenderad i närområdet räcker mycket mycket längre än i Sverige (något även Hans Rosling påpekat). Istället för pyssla om en privilegierad rännil som lyckas betala flyktingsmugglare bör vi satsa på de miljontals flyktingar i närområdet som lever i verklig armod. UNHCR skriker efter pengar, medan vi väsentligen slösar dom här hemma. Ett enda ensamkommande flyktingbarn har kostat 2000-6000 per dag! Det är INTE att ta ansvar!

 

Följ, gilla, dela:

  • Share

Kommentera