Politiserade läkare beredda att offra sjukvården?

200 Läkare protesterar mot Dan Kareliussons (SD) uttalande och hävdar att sjukvården skulle krascha utan all invandrad sjukvårdspersonal. Det utesluter inte att massinvandringen kostar mer än den smakar, även för sjukvården.

Miljoner nya patienter har invandrat, vilket förstås har ökat personalbehovet. Massinvandringen kostar enorma summor som finansieras, via bl a nedskärningar i sjukvården. Invandrarna är patienter, vårdpersonal, hyresgäster, kriminella, laglydiga, arbetande och arbetslösa bidragstagare. Det är ingen nyhet att arbetslösa utgör en stor grupp och en stor ekonomiskt belastning på samhället. Genom att fylla bostäderna i i våra storstäder hindrar dom också rörligheten på arbetsmarknaden.

Individuella invandrare är en tillgång för svensk sjukvård. Många är helt underbara. Men man måste lyfta blicken och se detta i ett större perspektiv. Medborgarna – även invandrade – betalar ett högt pris för den höga invandringen. Flyktinginvandringen kostar mycket mer än den smakar, främst genom patienttillströmningen. Personalbehovet hänger inte med.

Den största flaskhalsen är dessutom sjuksköterskebristen. Den avhjälps inte med invandring av andra personalkategorier. Dom är underbetalda, men pengarna räcker inte till. Vi har heller ingen läkarbrist. Däremot brist på legitimerade läkare. Det pratas mycket om snabbspår för utländska läkare. Men vi måste verkligen försäkrar oss om att dessa har kunskaper likvärdiga med våra egna legitimerade läkare. Detta får inte stressas igenom. Patientsäkerheten måste komma först! Att utländska läkare skall få jobb är en sak, men svenska läkare bör stå först i kön.

En annan aspekt är att vi utarmar hemländerna på läkare. Hur humant och ansvarsfullt är det? Särskilt i tider av svåra umbäranden behöver drabbade länder alla läkare dom kan få.

På 80-talet hade vi en fungerande sjukvård och man kunde få förstahandskontrakt i stor-Stockholm på dagen. Efter massinvandringen har vi både sjukvårdskris och enorm bostadsbrist.

Bildresultat för Mattias Birath sahlgrenska

Trycket på sjukvården ökar alltså dramatiskt med massinvandringen av patienter. Varför ignorerar läkarna detta? Är det att ta ansvar? Jag anser det varken humant eller ansvarsfullt. Är det humanitet att ytterligare öka patienttrycket på sjukvården? Är det humanitet att dessutom öka trycket på skola, polis, äldreomsorg, socialtjänst, bostäder osv? Vi har dessutom flera hundra tusen fattigpensionärer under fattigdomsgränsen. Pengarna ”räcker inte till” för att ge dom en anständig pension. Dom behövs ju på annat håll. Varför struntar läkarna i alla medborgare som far illa av urholkningen av välfärden?  Är det humanitet att ignorera svenska medborgare?

Dom flesta av dagens ”flyktingar” är dessutom ekonomiska flyktingar utan asylskäl. En stor majoritet kastar passen före ankomst, givetvis för att dölja ursprung, identitet och/eller ålder. Hur mycket resurser bör samhället lägga på dessa? Bör vi inte begränsa oss till ärliga människor med pass i handen? Och varför lägga enorma resurser på ”flyktingar” som passerat ett antal säkra europeiska länder innan dom till sist når Sverige? Man upphör att vara asylbehövande flykting den stund man vägrar söka asyl i ett säkert land. När dom väl anlänt till Sverige har dom i realiteten för länge sen upphört att vara flyktingar.

Läkarna får allt bestämma sig: Prioriterar dom en välfungerande sjukvård eller inte?

Jag anser att dom hycklar. Man har inte ärligt tänkt igenom massinvandringens ansvar för den försämrade sjukvården. Eller så struntar man i sjukvårdens problem.  Det pratas floskler om värdegrund, människosyn osv. Det är inget fel på min människosyn. Jag värnar patienterna. Det borde även läkarna göra. Att tänka efter kan dock vara ”farligt”. Man kanske förstår hur invandringspolitiken skadar sjukvården och patienterna. Hur hanterar man det?

Tycker man att sjukvårdens försämring är ett pris värt att betala, bör man vara ärlig med detta och sluta hyckla. Ibland tvingas man prioritera. Gör det.

Svensk sjukvård går på knäna

Så allvarlig är sjukvårdskrisen

Följ, gilla, dela:

  • Share

Kommentera